top of page

Upcycling: nový život nepotřebným věcem

Upcycling. Zvláštně znějící anglické slovo....co vlastně znamená?

Je to chytrý způsob jak využít předměty, materiály a objekty, které jsou staré nebo nepotřebné a dát jim nový život. Tento v podstatě jednoduchý koncept, který kdysi býval - v jisté formě - rutinou běžného života, nastartoval v současnosti doslova revoluci.

Termín upcycling se začal používat v polovině 90.let a do širokého povědomí jej dostala až kniha ‘Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things od průkopníků upcyclingu Williama McDonougha a Michaela Braungarta. Oba prosazovali myšlenku, že bychom se měli snažit produktům a věcem prodlužovat život. Dnes je jejich myšlenka vykládána tak, že kdykoli je to možné, měli bychom dávat nepotřebným věcem nový smysl a využití. Kromě nesporného přínosu recyklace budoucího odpadu, přináší upcycling do našeho života zajímavou estetiku, kvalitu a autentičnost, která je alternativou unifikované masové produkce.

Proč se stal upcycling tak populární?

Rostoucí povědomí o odpovědnosti k naší planetě ve spojení s ekonomickou krizí nastartovali celosvětový zájem o upcycling. Student, který má najednou hlouběji do kapsy, si například upcykluje svoje obnošené džíny: vylepší švy, přidá rozparky, nášivky a nemusí si kupovat nové. Majitelé bytů a domů zase hledají způsob, jak renovovat za použití materiálu, které jsou k dispozici zdarma nebo využít toho, co už mají doma. Eko-maminka dokáže ze svého starého oblečení vytvořit nové, pro své děti. Tento duch vynalézavosti a inovace se začal přenášet i do dalších odvětví a vedl nakonec k tomu, že upcyklovat se začalo prakticky ve všech oblastech života. Od společností zaměřených na ekologii, po kuchyni vaší maminky na chatě u Orlické přehrady. Lidé prostě začali hledat způsob jak šetřit peníze i přírodu - a upcycling nabízí obojí.

Několik z mnoha a mnoha ukázek pro inspiraci:

Mašle na dárek vyrobená z časopisu Baleríny z novin Šaty ze staré pánské košile

Náušnice ze starého skateboardu Světlo z potrubí Sedací souprava ze staré vany

7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page