top of page

Jaké budou interiéry v roce 2016

Nový rok je tu a to je vždycky dobrá příležitost se zamyslet nad tím, co nového nás čeká a naopak co se měnit nebude nebo nemusí. Proto vás chceme inspirovat několika trendy, které podle světových architektů a designérů nejvíce ovlivní styl interiérů v roce 2016.

Udržitelnost

Zákazníci čím dál více zohledňují dopady výroby i svého spotřebního chování na životní prostředí a přistupují daleko zodpovědněji k nakládání s přírodními i vlastními zdroji. Recyklování, znovu objevování a obnova starých věcí (upcycling) rychle proniká do mnoha oblastí života a interiéry nejsou výjimkou. Architekt Markham Roberts z atelieru Markham Roberts Inc. předpovídá, že “…design začne více zohledňovat udržitelný pohled na svět. Lidé budou více přemýšlet o tom, jak se dá snížit množství odpadu, který produkujeme, kreativně využívat věci kolem sebe a dávat jim novou funkci, smysl. Sám o tom teď mnohem více přemýšlím!”

Design ze sousedství

Od košíkáře, přes krajkářku a tkalce, po kováře či truhláře, místní řemesla jsou prostě in. Lifestylový expert Justina Blakeney doporučuje nechat se inspirovat lokálními umělci a řemeslníky. Já jsem například až teprve nedávno zjistil, že 7km od našeho městečka vyrábí jistý pan Krakoš úžasné dřevěné podlahy a nábytek, které mimo jiné zdobí interiéry jisté královské rodiny a řady luxusních hotelů po světě. Interiérový designer Nate Berkus navíc aktivně povzbuzuje své zákazníky k tomu, aby se nebáli kombinovat lokálně vyrobené řemeslné výrobky s moderními, inovativními materiály a produkty z globálni masové produkce.

Minimalismus, který má šťávu

Minimalismus je tu už samozřejmě dlouho. Tohle je ale jiný druh, který kombinuje moderní prvky s čistými liniemi a tvary s objekty, které přínáší do interiéru strukturu a špetku nedokonalosti. Výsledkem je stále jednoduchý a čistý, ale přívětivější interiér.

Miles Redd ze stejnojmeného ateliéru

“Já očekávám, že rok 2016 přinese posun k určitému druhu minimalismu; pro sebe ho nazývám minimalismus, který má šťávu. Lidé se budou snažit zbavit nadbytečných věcí ve svém okolí, ale zároveň je tu tolik nádherných předmětů, kousků umění a nábytku, které prostě člověk nedokáže vyhodit a nebo je prostě nemít. Proto je dobré důkladně si je

vytřídit, propracovat se k těm opravdu nejlepším kouskům, které k vám "hovoří" a všech ostatních se zbavit.”

Namíchejte si SVŮJ prostor

Digitální i jiné moderní technologie jsou tu a budou. Na druhou stranu při vytváření nové, zajímavé budoucnosti se pořád

inspirujeme v minulosti. Díky technologiím

žijeme velmi strukturovaný život a je to fajn, ale stále častěji z něj hledáme únik, abychom dokázali zůstat sami sebou. Technologie je tak moc součástí našeho života, že nám pak tištěná kniha a obyčejná tužka s kusem papíru přináší nečekané potěšení. Při vytváření SVÉHO autentického prostoru nás to přivádí k hledání rovnováhy v podobě volného kombinování stylů a vlivů, často starého a klasického s moderním, technologicky vyspělým. Elissa Cullman z ateliéru Cullman & Kravis Inc. k tomu říká “To, co vidím a v co také doufám, jsou eklektičtější interiéry v tom pravém slova smyslu: interiéry, které reflektují indidivuální potřeby, zájmy i různé styly jejich obyvatel, zkombinované do osobního neformálního mixu s důrazem na kvalitu a detail." Tím podstatným bude pohodlí, tradice a důraz na podstatu a autentičnost domova a mnohem méně dojem, který interiér udělá na okolí. Interiérová designérka Isabel López-Quesada to vidí podobně “Mixovat, mixovat a zase mixovat! Staré a nové. Kombinace stylů 18. a 20. století, barvy, více zeleně v interiéru. Domy budou muset být mnohem více než kdy dřív opravdové a autentické.”

Geometrie

V oblasti barev a vzorů očekávají designéři příklon zákazníků k více geometrickým tvarům a výraznějším leč méně nasyceným barvám, ať už se bude jednat o obklady, tapety, textílie nebo sofisitkované podlahy. Beton ale také dřevo budou hrát důležitou roli.

Více barev, ale v méně nasycených tónech

V minulosti byly interiéry plné bílé a v poslední době se zase vrátili tmavé, ponurejší tóny. Pro rok 2016 ale začínáme pozorovat trend směrem k výraznějším barvám, tentokrát ve středně intenzivních nenasycených odstínech, které přináší více života i napětí a přitom neobtěžují. Hezkým příkladem je tahle kuchyně. Podobná paleta barev, které vypadají téměř jako pastely, přitom nejsou — pastely jsou světlé, ale velmi nasycené barvy. Tyto odstíny naopak nejsou tak světlé, ale rozhodně méně nasycené.

4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page